Birey ve Toplum Ruh Sağlığında İz Derneği

Toplum Ruh Sağlığı

a. Ruh Sağlığı Nedir?

Psikolojik iyi hal veya zihinsel bir bozukluğun olmadığı düzeyi açıklar. Tatmin edici düzeyde duygusal ve davranışsal işlevlerini sürdürebilen bir kişinin durumudur. Ruhsal sağlık, bir bireyin yaşamdan tat alabilmesi ve yaşam aktiviteleri ile psikolojik dayanıklılık kazanabilmeye yönelik çabaları arasında denge kurmasını içerebilir. Toplum Ruh Sağlığı ise bireyin ve kitlelerin ruh sağlığını geliştirmeyi hedefleyen eylemler bütünü olarak tanımlanabilir.

b. Ruhsal İyilik Hali

Ruh sağlığı, bir bireyin ruh sağlığının birçok farklı değere sahip olabileceği kararsız bir süreklilik olarak görülebilir. Ruhsal iyilik hali, kişinin tanısı konmuş herhangi bir ruhsal sağlık durumu yoksa bile genellikle olumlu bir nitelik olarak görülür. Bu ruh sağlığı tanımı, dolu ve yaratıcı bir yaşam sürdürme kapasitesi olan duygusal refahı ve yaşamın kaçınılmaz zorluklarıyla başa çıkma esnekliğini vurgular. Bazı ilgili tanımlar tatmin ve mutluluk bağlamında formüle edilir. Pek çok terapi sistemi ve kendi kendine yardım kitabı zihinsel sıhhati daha da iyileştirmek için etkili olarak kabul edilen strateji ve teknikleri destekleyen yöntemler ve felsefeler sunar.

c. Ücretsiz Psikolojik Destek Alınabilecek Merkezler

Ücretsiz psikolog desteği alabileceğiniz başlıca kurumlar;

Devlet hastaneleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, belediyelere bağlı Psikoterapi Merkezleri, Psikolojik Danışmanlık Merkezleri (PDM), Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri Merkezleri, Aile Danışma Merkezi, Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi sıralanabilir.

Sağlıklı Hayat Merkezleri:

Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlıklı Hayat Merkezlerinden75 ilde toplamda 209 şube bulunmaktadır. Birçok sağlık hizmeti verilen bu merkezlerde Ruh Sağlığı Danışmanlığı, Çocuk ve Ergen Sağlığı Danışmanlığı, Tütün ve Madde Bağımlılığı Danışmanlığı” da verilmektedir. Sağlıklı Hayat Merkezlerinden hizmet alabilmeniz için aile hekiminizin sizi yönlendirmesi gerekmektedir.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri:

T.C. Sağlık Bakanlığının 2011 yılında uygulamasını başlattığı Toplum Ruh Sağlığı modeli kapsamında kurulan Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, ruhsal problem yaşayan hastalara (şizofreni ve benzeri psikotik bozukluklar, şizoaffektif bozukluk ve bipolar duygulanım bozuklukları) psikososyal destek hizmeti veren, takip ve tedavilerin yapılmasını sağlayan, gerektiğinde evde takip, tedavi ve hasta-aile eğitimi gibi faaliyetlerde bulunan Devlet Hastanelerine bağlı olarak hizmet veren devlet kuruluşlarıdır. Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri Listesine ulaşmak için Sağlık Bakanlığı’nın ilgili sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

– Üç Büyük Belediyeye Bağlı Psikoterapi/Psikoloji Danışmanlık Merkezleri:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı PDM ve PTM merkezlerine tüm başvurular 153 üzerinden yapılmaktadır. Kişiler randevu almak için 153’ü aradıklarında kendilerine en yakın merkezdeki uzmana randevu oluşturulmaktadır. İlk görüşme sonrası uzmanımız kişilerin psikoterapi seanslarını planlamaktadır. Gerekli hallerde psikometrik bir değerlendirme için PTM’lere yönlendirme yapmaktadır.

Psikolojik Danışmanlık Merkezleri

– Avcılar: Denizköşkler Mahallesi E-5 Yanyol Londra Asfaltı Çiloğlu Apt No59/2 Avcılar

– Bağcılar: Hürriyet Mahallesi Gaziosmanpaşa Caddesi No:5  Kat: 1 Güneşli/Bağcılar

– Bayrampaşa: Yenidoğan Mh.Şar Sok. No :68/A  Bayrampaşa

– Esenler: Turgutreis Mah.Cengiz Topel Cad.No: 68 D:3 Kat: 3 Esenler

– Eyüpsultan: Nişanca Mahallesi Nimet Sokak No: 10 Kat: 2 Eyüpsultan

– Sultangazi: Cebeci Mah. 1. Cebeci Cad. No/1 Kat:6

– Gaziosmanpaşa: Yıldırım Mah.Eski Edirne Asfaltı No:203 K:4 D: 3 Gaziosmanpaşa

– Kartal: Orhantepe Mah. Üsküdar Cad. No:133 Kat: 1(Zabıtanın Üstü)Cevizli-Kartal

– Küçükçekmece: Halkalı Merkez Mah.Fatih Cad.No:20 Sima Plaza K:3 Küçükçekmece

– Şişli: Büyükdere Cad. Saadet Apt. No:65 Kat:1 D:1 Mecidiyeköy

– Ümraniye: Atakent Mh Mithatpaşa Cd. Aktaş Apt. No 80/1 Kat: 1 Ümraniye

– Üsküdar: Valide Atik Mah. Nuhkuyusu Cad.No:65 Üsküdar

Psikoterapi Merkezleri:

– Ataşehir: Yeni Sahra Mah.50.Yıl Cad.No:2 Ataşehir

– Beyoğlu: Halıcıoğlu Mah.Tokaç Sok. No:4/1 Beyoğlu

– Şirinevler: Şirinevler Mah. Adnankahveci Bulvarı Cad.No:208 Haydar Akın İş Merkezi 2 K:4 Şirinevler

– Fatih: Kalenderhane Mah. Cemal Yener Tosyali Cad. No:10 Fatih

– Tuzla: Aydınlı Mah. Çarşı Sokak No:1 Tuzla

Ankara Büyükşehir Belediyesi

Ankara Büyükşehir Belediyesi de Gençlik, Çocuk ve Aile Danışmanlık Merkezinde ücretsiz psikolog desteği vermektedir. Yenimahalle’de bulunan bu merkez, Aile Danışmanlığı, Yetişkin Danışmanlığı, Ergen Danışmanlığı, Çocuk Danışmanlığı ve Öğrenci Koçluğu hizmeti vermektedir.

İletişim:

Demetevler Şubesi:

Adres: İvedik Cad. No:93 Kat:1 Demetevler Yenimahalle / ANKARA

Telefon: 0312 507 34 50/51

Sıhhıye Şubesi:

Adres: Sağlık Mah. A.Adnan Saygun Cad. No:12 (Çocuk Meclisi 1. ve 2. Kat) Sıhhıye/Ankara

Telefon: (0312)  507 36 92 / (0312)  507 36 49

Telefon Destek Hattı:

Pandemi dönemiyle başlayan Telefonla Psikolojik Destek Hattı alanında uzman danışmanlarla danışmanlık merkezimizde hafta içi  09.00 – 17.00  saatleri arasında hizmetine devam etmektedir.

Telefon: 0 312 666 60 06

İzmir Büyükşehir Belediyesi

Destek Hattı:

Pandemi dönemiyle başlayan Telefonla Psikolojik Destek Hattı alanında uzman danışmanlarla danışmanlık merkezimizde hafta içi  10.00 – 18.00  saatleri arasında hizmeti başlamıştır. 0232 293 95 95 numaralı psikolojik destek hattını hizmete açan İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı Dairesi Başkanlığı, bünyesinde görev yapan 11 psikolog ve bir sosyal hizmet uzmanıyla destek vermektedir.

Kadın Danışma Merkezi:

Koruyucu-önleyici ruh sağlığı hizmetleri (açık grup çalışmaları, psikodrama çalışmaları) ve travmaya bağlı olarak ortaya çıkan ruhsal etkilerle baş etmek üzere psikolojik destek hizmeti verilmektedir.

Adres: 155 sokak No: 18 Hatay/ Konak

Telefon: 0232 293 42 93

Ücretsiz Psikolojik Danışmanlık Hizmeti veren STK’lar

Sivil Toplum Örgütleri ilgilendikleri alanlara göre başvurucuların taleplerine ve ihtiyaçlarına göre ücretsiz psikolojik destek hizmeti sağlayabilmektedir. Bu alanlar çeşitlilik göstermekle birlikte aynı zamanda Türkiye’nin birçok ilinde faaliyet gösterir. Destek ihtiyacı hissettiğiniz alan ile ilgili faaliyetlerini sürdüren Sivil Toplum Örgütü bulmanız yeterli olacaktır.

d. Dünya Ruh Sağlığı Günü

Dünya Ruh Sağlığı Günü;(10 Ekim) Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu’nun bir projesi olarak doğmuştur. Ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla 1992 yılından bu yana her yıl 10 Ekim’de kutlanmaktadır.

Ruh sağlığı gününün amaçları şu ana başlıklarda özetlenebilir:

1. Ruh sağlığı hastalığından muzdarip olanların sesini duyurabilmek, toplumda ruh sağlığı konusunda bilgi ve anlayışın artmasını sağlamak.

2. Kişinin ruh sağlığını ve yaşam işlevlerini koruyup desteklemek.

3. Psikiyatrik ve nörolojik hastalıkları önlemek.

4. Psikiyatrik ve nörolojik hastalıkların tedavi ve bakımını geliştirmek.