[vc_row content_width=”grid” css=”.vc_custom_1481547992033{padding-top: 27px !important;padding-bottom: 45px !important;}”][vc_column][edgtf_tabs style=”vertical_tab” title_layout=”without_icon”][edgtf_tab icon_pack=”linear_icons” linear_icons=”lnr-book” title=”Concern Worldwıde Psikososyal Danışmanlık Projesi”][vc_column_text]Concern Worldwide tarafından desteklenen Psikososyal Destek projemiz, Kasım-Aralık 2018 tarihleri arasında Şanlıurfa’da gerçekleştirilmiştir.
PSS müfredatı konusunda danışmanlık ve Concern Worldwide merkezleri için danışmanlık verilmesini amaçlayan bu proje kapsamında; merkezlere saha ziyaretleri gerçekleştirilmiş, müfredat ve materyal önerileri verilmiş, özellikle küçük yaş grubu için ve tüm yaş grupları için müfredatın gözden geçirilmesi sağlanmış ve PSS kolaylaştırıcılarına eğitim verilmiştir.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_gallery interval=”3″ images=”14242,14244,14245″][/edgtf_tab][edgtf_tab icon_pack=”linear_icons” linear_icons=”lnr-book” title=”Göçmen Kuşlar Kısa Film Projesi”][vc_column_text]Göçmen bir çocuğun gözünden ayrımcılık nasıl yaşanıyor, nasıl anlamlandırılıyor, ne hissettiriyor, bu ağır tecrübelerin telafisi mümkün mü, sorularının cevabını aramak ve seyredenlerde farkındalık sağlamayı amaçlayan Göçmen Kuşlar Kısa Film Projesi, Nisan-Mayıs 2018 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.
Avrupa Birliği Avrupa Komisyonu Temsilciği, Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (DIHAA) tarafından Belgesel Sinemacılar Birliği’nin alt hibe projesi olarak desteklenen bu kısa filmi alttaki bağlantıya tıklayarak izleyebilirsiniz.
[/vc_column_text][/edgtf_tab][edgtf_tab icon_pack=”linear_icons” linear_icons=”lnr-book” title=”Suriyeli Çocuklar için Psikososyal Destek Projesi”][vc_column_text]Suriyeli mülteci çocuklara yönelik ayrımcılığı ve yabancı düşmanlığını azaltmayı hedefleyen YanYana Projesi, Bir İZ Derneği tarafından, Avrupa Birliği Avrupa Komisyonu Temsilciliği, Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı (DIHAA) desteğiyle ve Yuva Derneği ve Oyun Terapileri Derneği ile işbirliğiyle yürütülmüştür.
Proje hakkında daha detaylı bilgi için: www.yanyana.biz
1 Şubat 2017 tarihinde başlayan proje faaliyetleri 18 ay boyunca İstanbul ilinde sürdürülmüştür.
Suriyeli mülteci çocuklar, 2014-2015 eğitim öğretim döneminden beri Türkiye’de örgün eğitimde ilkokul ve ortaokul seviyesinde yer almakta, ancak özellikle Türkçe bilmemelerinden ötürü okullarında ve sınıflarında iletişim sorunu yaşamaktadırlar. Dışlanma, psikososyal destek alamama, öğrenmede geri kalma, halihazırda göç ve savaş travması olan bu çocuklarda daha büyük psikolojik problemlere yol açmaktadır. Bu yeni duruma uyum sağlamakta zorlanan ve fakat Suriyeli çocukların sınıfa katılımlarını sağlamak isteyen öğretmenlerin psikososyal destek için kaynaklara ve çift dilli materyallere ihtiyacı vardır. Alanda çalışan terapistler de travma mağduru mülteci çocuklarla çalışma konusunda desteklenmeye ihtiyaç duymaktadır.
Tüm bu sorunların giderilmesine ve ihtiyaçların karşılanmasına hizmet etmek amacıyla geliştirilen YanYana Projesi özetle Suriyeli mülteci çocuklara yönelik ayrımcılığı ve yabancı düşmanlığını azaltmayı hedeflemektedir. Bu gayeyle, ilgili kişi ve kurumlara yönelik psikososyal destek programları yürütülmekte; etkin ve sürdürülebilir bir değişim yaratmak için çift dilli kutu oyunu ve grup terapi modelleri gibi kalıcı araç ve metotlar kullanılmaktadır.
Faaliyetler
İhtiyaç Analizi Çalışması
Proje kapsamında, ilköğretim seviyesindeki okullarda Suriyeli mülteci çocukların, bu çocukların öğretmenlerinin, sınıf arkadaşlarının ve okul yöneticilerinin ihtiyaçlarını tespit etmek için etnografi ve nitel araştırma yöntemlerini temel alan bir ihtiyaç analizi çalışması yapılmıştır.
YanYana Kutu Oyunu
Yenilikçi bir eğitim aracı olan YanYana Kutu Oyunu, bu projeye özel çift dilli olarak geliştirilmiştir. Çocuklar için oyunun bir iletişim ve kaynaşma aracı olması noktasından yola çıkılarak, psikolog ve pedagogların danışmanlığıyla tasarlanmıştır. YanYana Kutu Oyunu, okullarda yürütülecek Psikososyal Destek Programı kapsamında öğretmenlerin gözetiminde, Türkiyeli ve Suriyeli çocuklar tarafından oynanmıştır.
Okullar İçin Psikososyal Destek Programı
YanYana Psikososyal Destek Programı İstanbul’da tüm ilçelerde 4000 öğrenciye yönelik uygulanmıştır. Ayrımcılığı azaltma ve kaynaştırma odaklı interaktif etkinliklerden oluşan program YanYana kutu oyununu da kapsamaktadır. Programı yürüten 120 öğretmen Kasım ayında 3 günlük Uygulayıcı Eğitimine katılmış, 10 haftalık programı kendi sınıflarında uygulamış ve 10 haftalık program süresince düzenli olarak süpervizyon almıştır.
STK’lar İçin Grup Terapileri Programı
Travma mağduru Suriyeli çocuklara yönelik geliştirilen YanYana Grup Terapi Programı kapsamında 600 Suriyeli çocuk 10 hafta süreyle düzenli grup terapisine katılmıştır. Programı yürütecek olan 30 terapist Ekim ayında 3 günlük Uygulayıcı Eğitimine katılmıştır. Program süresince düzenli olarak süpervizyon almıştır. Program psikodrama, oyun terapisi, sanat terapisi ve EMDR teknikleri baz alınarak geliştirilmiştir.
Savunuculuk
YanYana Projesi kapsamında 2018 yılında bir ulusal konferans ve bir basın toplantısı gerçekleştirilmiş, bu buluşmalar ve sosyal medya kanalıyla proje çıktılarının daha geniş kesimlere ulaştırılması sağlanmış ve böylece toplum genelinde farkındalık geliştirilmesi hedeflenmiştir.
Bu Proje Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir.
[/vc_column_text][/edgtf_tab][edgtf_tab icon_pack=”linear_icons” linear_icons=”lnr-clock” title=”Ekol Lojistik Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi “][vc_column_text]Ekol Lojistik çalışanlarında toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin farkındalık kazandırmak ve toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir iş yeri modelinin geliştirilmesine aracılık etmek amacıyla Ocak 2017’de başlatılan bir yıllık proje kapsamında çalışmalara devam edilmektedir.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_gallery interval=”3″ images=”14251,14254,14252″][/edgtf_tab][edgtf_tab icon_pack=”linear_icons” linear_icons=”lnr-laptop” title=”Toplum Ruh Sağlığı Söyleşi Dizisi”][vc_column_text]DELİLİK VE TOPLUM
Yrd. Doç. Dr. Fatih Artvinli ile 14 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Modern psikiyatrinin doğuşu, Osmanlı Dönemi’nde psikiyatri ve Cumhuriyet Dönemi’nde psikiyatri konuları ele alınmıştır.
BARIŞ İÇİN UMUT VAR MI?
Doç. Dr. Levent Küey ile 14 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Toplum ruh sağlığı ve barış ilişkisi, umut kavramı ve ruh sağlığındaki rolü konuları ele alınmıştır.
TOPLUM RUH SAĞLIĞI VE EDEBİYAT
Psikanalist Nilüfer Erdem ile 8 Haziran 2017 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Toplum ruh sağlığında masallar, romanlar, televizyon ve birey ilişkisi ele alınmış, rüya ve anıların yaşamdaki rolü incelenmiştir.[/vc_column_text][/edgtf_tab][edgtf_tab icon_pack=”linear_icons” linear_icons=”lnr-laptop” title=”Toplum Ruh Sağlığı Asistan Eğitim Programı “][vc_column_text]TRSAEP Bir İZ Derneği ve İstanbul Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD işbirliği ile gerçekleştirilmektedir.
TRSAEP disiplinler arası bir bakış ile oluşturulmuştur. Program içeriği psikoloji, sosyoloji, halk sağlığı ve sivil toplum çalışmaları alan bilgisini kapsayan bir yaklaşım ile hazırlanmıştır.
Toplum Ruh Sağlığı Asistan Eğitim Programı toplumsal alanda sağlık merkezli çalışmalar yürüten profesyonellerin bireyin ve toplumun psiko-sosyal iyilik halini arttıran sosyal projeler geliştirme ve uygulama becerilerinde artış sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.
Programın başlıca cevap aradığı sorular nelerdir?
- “Sağlık”, “ruh sağlığı” ve ‘’ toplum’’ kavramlarının ayrıştığı ve kesiştiği yerleri nasıl daha iyi anlayabiliriz?
- Bireyin ve toplumun ruh sağlığını geliştirmeye ilişkin neler yapabiliriz?
- Sağlığın geliştirilmesine ilişkin doğru programları geliştirebilme, uygulayabilme ve ölçebilme becerilerini nasıl geliştirebiliriz?
- Sivil Toplum alanında neler üretebiliriz?
[/vc_column_text][/edgtf_tab][edgtf_tab icon_pack=”linear_icons” linear_icons=”lnr-laptop” title=”Ekol Lojistik Rota Mentorluk Projesi “][vc_column_text]Bir İZ Derneği, Ocak 2017’de başlayan Ekol Lojistik’in Rota Mentorluk Projesi’ne destek olmuştur. Mentor ve Menti programı ile, kişisel gelişimi güçlendirmek, motivasyonu ve farkındalığı yüksek, hedefler koyabilen ve potansiyelini kullanabilen bireyler ve sağlıklı bir iş ortamı geliştirmek amaçlanmıştır. Proje kapsamında yürüttüğümüz mentor ve menti eğitimlerimiz tamamlanmıştır.[/vc_column_text][/edgtf_tab][edgtf_tab icon_pack=”linear_icons” linear_icons=”lnr-laptop” title=”Geleceğin Donanımlı Doktorları Projesi”][vc_column_text]İstanbul Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ile derneğimiz arasında ortaklık sözleşmesi kapsamında, derneğimiz, tıp fakültesi dördüncü sınıf öğrencilerine Toplum ve Hekimlik dersleri kapsamında eğitimler vermiştir. Eğitim içerisinde geleceğin hekimleri olacak gençlerimizin disiplinlerarası bir anlayışla;
Biyo-psiko-sosyal insan modelini içselleştirmeleri,
Ruh sağlığı ve biyolojik sağlık arasındaki etkileşimi netleştirmeleri,
Toplum ruh sağlığını geliştiren ve koruyan projeler üretebilme becerisi kazanmaları hedeflenmiştir.[/vc_column_text][/edgtf_tab][edgtf_tab icon_pack=”linear_icons” linear_icons=”lnr-laptop” title=”Ötekileştirmeyen Tıp Eğitimi Araştırma Projesi”][vc_column_text]Bir İZ Derneği, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğiyle geliştirilen ve yürütülen Ötekileştirmeyen Tıp Eğitimi Projesi’ne proje ortağı olarak destek vermiştir. Açık Toplum Vakfı tarafından fonlanan proje kapsamında tıp fakültesi öğrencilerine ayrımcılık, Hıv+, Lgbt hakları ve araştırma teknikleri merkezli eğitimler verilmiştir. Sözkonusu proje ile tıp öğrencilerinin eleştirel, sorgulayan bir gözle bakması ve ayrımcılık içeren söylemlerden uzak bir bakış açısı edinmeleri amaçlanmıştır.[/vc_column_text][/edgtf_tab][edgtf_tab icon_pack=”linear_icons” linear_icons=”lnr-laptop” title=”Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi”][vc_column_text]Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) desteğiyle geliştirilen Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi 2014-2015 eğitim yılında Bir İZ Derneği, İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi ve Gündem Çocuk Derneği ortaklığıyla yürütülmüştür. 6 ay süren pilot çalışmanın amacı İstanbul ve Ankara’da birer okulda öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin toplumsal cinsiyet eşitliği ve aile içi şiddeti önleme konularında farkındalık kazanmalarını sağlamaktır. Veli ve öğretmenlere yönelik seminerler ve öğrenci eğitimleri aracılığıyla toplumsal cinsiyet rollerini tanımlama, aile içi şiddetin yol açtığı sorunları tartışma ve şiddeti önleme mekanizmalarını tanıma gibi koruyucu ve önleyici faaliyetlerin gerçekleştirildiği projeyle yaklaşık 200 öğrenci ile öğrencilerin veli ve öğretmenlerine ulaşılmıştır.[/vc_column_text][/edgtf_tab][edgtf_tab icon_pack=”linear_icons” linear_icons=”lnr-laptop” title=”Geleceğim Güvende Projesi”][vc_column_text]Geleceğim Güvende Projesi, İstanbul Kalkınma Ajansı ve Kalkınma Bakanlığı desteği ile Zeytinburnu Kaymakamlığı liderliğinde, Zeytinburnu Belediyesi ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü ortaklığı ve Bağcılar Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi Spor Kulübü Derneği, Bir İZ Derneği ve Koçluk İnovasyon ve Farkındalık Derneği iştirakçiliğinde Eylül 2014 itibariyle başlamıştır.
Geleceğim Güvende projesi ile okul devamsızlığı yüksek olan ve risk altında bulunan çocuklara ve ailelere psikolojik ve sosyal destek hizmeti sunmak amaçlanmıştır. Bu gayeyle, Zeytinburnu ve Bağcılar ilçesinde görev yapan tüm Psikolojik Danışman ve Rehber öğretmenler Bir İZ tarafından geliştirilen ve yürütülen kapsamlı eğitim programlarına; sınıf öğretmenleri, emniyet görevlileri, veliler, bilgi evleri ve cami görevlileri bilgilendirme seminerlerine katılamıştır. Proje kapsamında ayrıca, devamsızlığı yüksek olan 10-14 yaş arasındaki çocuklar tespit edilmiş, rehber öğretmenlerle yapılan istişare ve ailelerle telefon görüşmeleri sonucunda 300 aileye ev ziyareti gerçekleştirilmiştir. 12 ay boyunca devam eden projenin son döneminde ise çocuklara sosyal destek anlamında sokak etkinlikleri gerçekleştirilmiştir.[/vc_column_text][/edgtf_tab][edgtf_tab icon_pack=”linear_icons” linear_icons=”lnr-laptop” title=”Özgürlüğüm Projesi”][vc_column_text]TOÇEV tarafından geliştirilen, Bir İZ Derneği tarafından içerik ve uygulama desteği verilen ‘’Özgürlüğüm’’ projesi; Bursa, Denizli, Eskişehir, Gebze, İzmir, Kocaeli’nde birer ceza infaz kurumunda yürütülmüştür.
2015 yılında başlayan ve toplamda 15 ay süren projenin temel amaçları arasında; cezaevlerinde anneleriyle birlikte yaşayan çocukların temel ihtiyaçlarının karşılanması, enerjilerini doğru kullanabilecekleri oyun alanlarının geliştirilmesi ve annelerin çocuklarıyla olan diyalog ve davranış biçimlerinin güçlendirilmesi yer almaktadır.
Proje dahilinde annelerle ve çocuklarla ayrı ayrı görüşmeler yapılmış, bu iki grubun yanısıra ceza infaz memurları ve psikolog ve sosyal hizmet uzmanlarına yönelik de eğitimler düzenlenmiştir.[/vc_column_text][/edgtf_tab][edgtf_tab icon_pack=”linear_icons” linear_icons=”lnr-laptop” title=”Eğitimde Geniş Açı Projesi”][vc_column_text]Rıdvan Çelikel Eğitim Vakfı işbirliğiyle, 2013 yılında, Samsun Kavak ilçesi Rıdvan Çelikel Fen Lisesi’nde yürütülen projeye Bir İZ Derneği, içerik üretme ve uygulama aşamasında destek sağlamıştır.
Okulların öğrencilere heyecan veren, öğrencilerin benlik saygısını pekiştiren, yaratıcılık ve ilişki yönetimi becerilerini geliştiren kurumlar olması gerektiği düşüncesiyle yola çıkılan bu proje kapsamında, lise öğrencileri, öğretmenler ve okul yönetiminin yanı sıra veliler ve ebeveynlerle de bütünleyici bir tutum ve iş birliği içinde çeşitli eğitimler ve sosyal etkinlikler yürütülmüştür.[/vc_column_text][/edgtf_tab][edgtf_tab icon_pack=”linear_icons” linear_icons=”lnr-laptop” title=”BİL’im Projesi”][vc_column_text]2015-2016 eğitim yılında Gaziosmanpaşa BİL Okullarında uygulamaya başladığımız BİL’im Projesi ile öğrenci, öğretmen, veli ve idareci gibi okulun tüm aktörlerinin etkileşimli ve yaratıcı yöntemlerle gelişimi ve yenilikçi bir okul modelinin oluşumu hedeflenmiştir. Proje kapsamında, okulda destekleyici fiziksel ve sosyal alan çalışmaları yürütülmüş, akademik faaliyetler güçlendirilmiştir.[/vc_column_text][vc_gallery interval=”3″ images=”14262,14263,14264″][/edgtf_tab][edgtf_tab icon_pack=”linear_icons” linear_icons=”lnr-laptop” title=”Güçlenen Genç Projesi”][vc_column_text]Güçlenen Genç Projesi, Genç Kaymakamlığı ve Genç İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle 2013-2014 öğretim yılında Bingöl’ün Genç ilçesinde başlatılmış, ilçede çok boyutlu bir kapasite güçlendirme çalışması yapılmıştır. Proje kapsamında, Genç ilçesi ilk ve orta öğretim kurumlarında çalışan tüm öğretmenler kişisel ve mesleki gelişim atölyelerine katılmış; motivasyondan okuma alışkanlıklarına kadar farklı konularda eğitimler almıştır. Ayrıca, üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere motivasyon, zaman yönetimi ve sınav kaygısı eğitimleri verilmiştir. İlçede görevli kamu personelinin güçlendirilmesini de hedefleyen proje, ilçe sağlık ve emniyet kurumlarının çalışanlarına ve din görevlilerine yönelik eğitim faaliyetlerini de içermiştir.[/vc_column_text][/edgtf_tab][edgtf_tab icon_pack=”linear_icons” linear_icons=”lnr-laptop” title=”TİKO Sosyal Güçlendirme Projesi”][vc_column_text]
[/vc_column_text][/edgtf_tab][/edgtf_tabs][/vc_column][/vc_row]